Древната Астрология и класическият Фън Шуей обясняващи един от фундаменталните принципи на обективната реалност: злосторните планети и звезди бидейки по-мощни от добротворните такива

Здравейте. Преместих тази статия на новия ми сайт. Моля прочетете актуализираната и подобрената й версия там. Благодаря.

 

 

Когато бях на 5 годинки, майка ми винаги ми казваше, че щастието е ключът към живота. Когато тръгнах на училище, ме попитаха какъв искам да стана, когато порасна. Написах „щастлив”. Казаха ми, че не съм разбрал възложената задача, а аз им отговорих, че те не са разбрали живота.”

Джон Ленън, музикант и певец (преводът от цитата е от мен)

Човешкото самозалъгване и опитите да се измислят наново нещата никога не спира да ме удивява. През последните няколко века едно движение или система или философия следва друга такава. Това е още по-преобладаващо през последните 100 години.

Според днешните западни ценности, провъзгласявани от медиите и развлекателната индустрия, преобладващият възглед е това, което аз наричам „Американската мечта”: всеки може да се реализира на много високо ниво в живота, стига да е склонен да работи здраво за това, без значение от неговия характер или минало. Да, има известно количество истина в тази идея, но само толкова, колкото да вкара в капан хората преследващи тази мечта (подобно на това е и фразата „преследване на щастието” – pursuit of happiness” в конституцията на САЩ; да, можете да гоните щастието, но няма никаква гаранция, че ще го хванете, а къде отива междувременно моментът Сега – настоящето.). Тази идея за „Американската мечта” получи много тежък удар през последните 20+ години с постепенното изчезване на средната класа и значителното увеличаване на разликата между много богатите и много бедните по света. Всеки може да усети сам по себе си, както и да погледне статистиките и да види как покупателната способност на хората стабилно намалява.

Това, което искам да кажа е, че освен ако човек не се обърне към системи на знанието, които се занимават с вечните принципи на тази реалност, много лесно може да бъде подведен от идеи като горната, които могат да са много опасни. Прекалено много хора страдат от ниска самооценка или по-лошо, като депресия, липса на вътрешен мир, болест, дори отчаяние, защото не могат да успеят по достатъчно голям начин в този свят. За да стане ясно какво имам предвид под „успех”, става дума за огромен, значителен, материален такъв, който е толкова впечатляващ, колкото успехът на тези под светлините на прожекторите, ролевите модели и пр.. Вид успех, който е пропорционален на вложения труд на човека желаещ този статус и начин, който позволява на човека да придобие тип видност или влияние, което се описва от медиите като много желано (забележете: медиите нямат редовни хора от средна класа като ролеви модели; говоря за така наречените звезди или хора с власт, които имат хиляди или повече поддръжници зад себе си).

Подобни системи на знание са древната Астрология и китайската Метафизика (класическия Фън Шуей е част от един от клоновете й). Тези системи заявяват, но много по-важно – обясняват и доказват точно обратното – много по-трудно е човек да се издигне нависоко в обществото, да придобие много власт и богаства, да не говорим да достигне още по-високо ниво, като някой с огромно влияние, власт, или дори още по-нависоко като човек имащ роля в оформянето на даден времеви период или дори на човешката история. Хората НЕ се раждат равни и всеки има своите ограничения, които са показани в тяхната рождена карта.

Причината, поради която това е ключово да се осъзнае е, че подобни системи се занимават с фундаменталните принципи на реалността и тези принципи не могат да бъдат променяни по какъвто и да било начин. Да, съществуват изключения (като случайни добротворци, висока видност, навременен период на звездите, благоприятни външни форми влияещи на звездите и т.н.) и с достатъчно знания и опит те могат леко да бъдат „побутвани”, но не това е основното. Говоря за общите правила, които подчиняват всички останали такива.

По отношение на това защо е толкова трудно да се реализира по голям начин човек в този свят, това е поради правилата на тази реалност. Човек може да я нарича игра, училище и т.н.. Правилната показват, че злосторните планети в Астрологията и злосторните/лошите/против живота звезди в класическия Фън Шуей са по-мощни и дори са повече на брой, отколкото добротворните такива. (Не искам да се отклонявам, но в Джиотиш/индийската Астрология ситуацията, разбира се, е същата. Всъщност там злосторните дори са повече.) Още повече, не става въпрос само за това, че в правилата на тази реалност злосторниците са по-мощни, а става дума за определени конкретни условия, които трябва да са налице, за да може дадена рождена карта да бъде считана, че принадлежи на видна или мощна, или историческа фигура.

Човек може да се чуди защо това е така? Защо конвенционалната лошотия е по-силна от конвеционалната добрина?

За да стане ясно, под лошотия имам предвид: смърт, болест, травма, бедност, развод, липса на приятели, прекратяване на приятелства, съдебни битки и протаквания, злословие, пустота/незащитеност, страх, несправедливост, недостиг/глад, недоверие, измама, лъжене, манипулиране, тирания, унищожаване, глупост, неблагодарност, паразитизъм и т.н.

Под добрина имам предвид: живот, жизненост, изобилие, взаимно полезни връзки, приятелства, съюзи, любвеобвилност, надежда, справедливост, доверие, чест, истина, мир, добродетел, учене и т.н.

С това, че са по-мощни имам предвид, че тези качества преобладават и ще продължават да преобладават в света. КАКВИТО И ДА БИЛО идеи за колективна еволюция, духовен колективен напредък и т.н. просто нямат каквато и да била основа. Те са хубави идеи, понятия, които са приятно звучащи и удовлетворяващи, но само дотам. Човек винаги трябва да помни откъде идва даден принцип – в този случай – древната Астрология и китайската Метафизика, които са на над 2000 години – срещу някакви движения, които са по няколко десетилетия или века най-много и тяхната стойност и практичност, да не говорим за способността да се вижда миналото и да се предсказва бъдещето, въобще не може да се сравнява с тези най-могъщи системи на знание.

Обаче, забележете, че говоря за обществото като цяло, не за индивида разбира се! С други думи, всеки е отговорен за неговите собствени действия, образование, принципи, избори в живота, поведение и т.н. – неща, които спадат към Човешката Съдба от Космическата Троица в китайската Метафизика и като такива са под възможно най-голям контрол на въпросния човек. Дали или по-скоро колко разлика ще даде използването на тази Човешка Съдба по отношение на осъществяването на неговата голяма мечта, зависи от Небесната Съдба (занимава се с неща, които не могат да бъдат променени, като Астрологията) и от Земната съдба (околната среда, Фун Шуей).

Така че, защо правилата са направени по този начин? Кое е това, заради което се налага реалността да бъде структурирана по този начин? Това е комплексен въпрос и нямам намерение да се впускам в подробности, защото се занимава с предопределеността в живота и изборите, правени от всеки отделен Висш Аз (Душа) преди въплъщаването, но това, до което наистина се свежда е….да, оскъдицата/недостига – една от думите на злосторниците.

С други думи, когато човек е изцяло компетентен по древна Астрология и/или класически Фън Шуей и е изследвал стотици и хиляди рождени карти или физически местоположения, му става кристално ясно, че видните и/или могъщите астрологически карти и физически местоположения, които раждат мултимилионери и/или могъщи индивиди са много редки. По-краткият начин разбира се е да се разберат фундаменталните принципи, тоест да се схване на по-дълбоко ниво, че това, което изучавате е вечно и изключително могъщо знание, с което целият свят е оформен и следва – Природният закон, ако щете. Това е едно от нещата, които наистина обичам относно древната Астрология и китайската Метафизика, Фън Шуей в този случай, макар че това се отнася и за китайската Астрология – Четирите Стълба на Съдбата и за китайската Физиогномия – разчитането на лицето, дланите и тялото. Тези две системи са като Книгата на Живота. Човек чете от тях, запаметява, получава разбиране за тях и после започва да вижда как техните правила и принципи се оказват, че са постоянно верни в действителните животи на хората и местата. С други думи, тъй като движенията на планетите са предопределени и могат да бъдат изчислени за 5000 години, което позволява на практикуващия да провери кога ще се образува дадена карта с висока видност/ранг, и също така планините и реките са хиляди и повече години, човек може да провери (въпреки че тук е доста по-коварно, защото Ци е ограничена и практикуващият не знае каква част от нея ще бъде изчерпана) за външни форми и да изчисли вътрешните формули за Ци/Универсалната енергия относно това кога ще има дадено физическо местоположение, посока и карта, които ше произведат видни/могъщи карти/хора.

Има още един ключов въпрос, на който искам да обърна внимание, а именно че не всеки иска или го е грижа да успее да се реализира в живота по един голям начин. Много е опасно човек да позволява да бъде манипулиран да приеме контрастиращия възглед, тръбен от медиите; че хората са като цяло или победители, или загубеняци в живота. Това е една нагла и безсрамна лъжа! Никой не може да съди или наистина да разбере или оцени жизнения път на някой друг от правилната отправна точка за реалността, защото всеки има различна съдба, показана в астрологичната им рождена карта, както и от картата на дома, в който живее въпросния човек. Това дава на всеки уникален характер, отправна точка за реалносттта и предразположения.

Докато богатството, властта, високата видимост и волята да се успее на всяка цена може да са най-важни за много хора, за много други хора, те не са желани неща, макар дори в някои редки случаи те да са постижими за тях, както показва историята. Много други хора ценят изкуството, класическата музика, човешките взаимоотношения, да бъдат в служба на общността или да живеят балансирано съществуване и т.н. и т.н, като най-важни.

Най-накрая, искам да повторя колко е важно да се разберат фундаменталните принципи на реалността. Обаче, когато става дума за Астрология и Фун Шуей, това може единствено да се постигне с първоначалните, класически текстове и правилата, базирани на тях.

Съвременната астрология и фун шуей от движението на Нова Епоха = Ню Ейдж нямат каквато и да била основа. Те са изцяло измислени от хора, където, неизненадващо, не се прави никакво разграничение между злосторните и добротворните планети или звезди, или сектори. Невъзможно е да се практикува обективно без човек да се придържа към изпитаните от времето правила; безнадеджно е човек да се опитва да описва миналото и да предсказва бъдещето, ако той/тя не може да категоризира каквото и да било събитие като поддържащо/за или ограбващо/против живота. И, не, не е нужно да човек да вярва, да влага намерение или воля в древната Астрология или класическия Фън Шуей, за да са работят тези системи от знание. Всъщност, не е изобщо нужно на умелия практикуващ да вижда клиентите, за да направи много точки описания, да предложи лекове, както и да направи предсказания. Едиствено са нужни рождените данни на въпросния клиент и недвижимо имущество.

Разяснявам това, защото хората или, по-лошо, практикуващите съвременна астрология (психологическа астрология или астрология след 1650 година, която няма нищо общо с древната Астрология) и съвременен фън шуй (като Черна Шапка, използване на Багуа огледало, използване на Фън Шуей като вътрешен дизайн/интериор, който няма нищо общо с класическия Фън Шуей), имат очаквания, които не граничат с реалността относно Астрологията и Фън Шуей.

Тези системи (древната Астрология и класическия Фън Шуей) могат да постигнат страшно много, но те не са магически куршуми/лекове за всичко. Още повече, не става дума за променянето на съдбата на даден човек (което е невъзможно да се постигне и без това, макар че научавайки я човекът може да открие вратичките и да се възползва от тях тук-там), а за разбирането й и приемането й. Ще пиша за това в бъдеща статия.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.